Wat is Dry Needling?

Dry needling is een behandelmethode van de kinesitherapeut of manueel therapeut, waarvoor in toenemende mate wetenschappelijk bewijs is. Het kan vooral effectief zijn bij de behandeling van uiteenlopende klachten die voortkomen uit het niet correct functioneren van spieren.

Bij dry needling worden bepaalde spieren, die verantwoordelijk zijn voor uw pijn, met een zeer fijn naaldje aangeprikt met als doel deze spieren snel en langdurig te ontspannen. 

Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. Bij acupunctuur is het effect eerder energetisch, terwijl bij dry needling het enkel de bedoeling is om triggerpoints in bepaalde spieren te ontspannen. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een verkrampt deeltje van een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak uitstralende pijn in een bepaalde zone veroorzaakt. Die triggerpoints kunnen naast pijn en uitstraling ook stijfheid en bewegingsbeperking geven. 

Ze kunnen zowel acuut als chronisch ontstaan. Een verkeerde houding of een overbelasting van bepaalde spieren bij sporters zijn maar enkele voorbeelden van veel voorkomende oorzaken van triggerpoints.

Verder kan stress een belangrijke onderhoudende factor zijn van triggerpoints.

Hoe verloopt een behandeling?

Aan de hand van een vraaggesprek en een gericht onderzoek worden uw klachten in kaart gebracht. Bij een vermoeden van betrokkenheid van bepaalde spieren zal er specifiek naar triggerpoints worden gezocht.

Tijdens de behandeling zullen een aantal specifieke triggerpoints worden aangeprikt met de bedoeling het langdurig uitschakelen van deze spanningspunten. Meestal zijn enkele sessies nodig en het maakt steeds deel uit van een totaalbehandeling en is geen behandeling op zich.

Hoe voelt het aan?

Als het triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan (=local twitch response). Dat geeft kortdurend een soort ‘krampgevoel’. Daarna zal de spier ontspannen en kan u vaak al gemakkelijker bewegen. Na de behandeling is het normaal dat de behandelde spier nog wat stijf en/of vermoeid aanvoelt, maar meestal is dit van korte duur.

Na de behandeling

Na het prikken wordt er vaak nog nabehandeld aan de hand van stretching, bepaalde oefeningen,… U krijgt vaak ook enkele richtlijnen mee naar huis zoals de spieren warm te houden bijvoorbeeld om de spieren verder te doen ontspannen. Het is belangrijk dat u deze adviezen zo goed mogelijk opvolgt voor een maximaal resultaat.