1. Wat houdt dit in? 

Manuele therapie is een specifieke stroming binnen de kinesitherapie dat zich richt op zowel een musculoskeletale (gewrichten-spieren) als myofasciale (spieren-bindweefsel) aanpak. Maar ook de sensomotorische controle (manier van bewegen) en het neurologische (zenuwstructuren) aspect worden niet over het hoofd gezien.

Om een voorbeeld te geven: uitstralende pijn in de arm in combinatie met bv tintelingen thv de hand kan een neurologische oorzaak hebben maar even goed ook een spier die in disfunctie is waardoor zij deze klachten geeft. Een ander voorbeeld: hoofdpijn en nekpijn kunnen veroorzaakt worden door zowel spieren als gewrichten. Of bv schouderklachten kunnen ontstaan door een slechte werking van het schoudergewricht en de omliggende bot structuren zoals het sleutelbeen met het borstbeen of het schouderblad. Of indien de spieren rond het schoudergewricht en -blad niet correct samen werken omwille van een fout bewegingspatroon, kunnen de klachten blijven bestaan indien dit patroon niet wordt aangepast om zo een optimale manier van bewegen te verkrijgen. Het is dus noodzakelijk om eerst een uitgebreid vraaggesprek te houden waaruit een duidelijk beeld kan geschept worden van de klachten van de patiënt. Ook wordt hier voor het eerst een mogelijke behandeling vooropgesteld. Met vervolgens een grondig onderzoek bestaande uit specifieke testen probeert men dit te bevestigen of te ontkrachten. Hierop worden dan de behandeldoelstellingen gebaseerd in overleg met de patiënt. 

  1. Vooraf

Gelieve voor de start van de behandeling uw voorschrift af te geven aan de kinesitherapeut(e). Indien u hier nog niet eerder bent geweest, neemt u ook een klevertje van de mutualiteit en uw identiteitskaart mee zodat wij uw gegevens in ons patiëntenbestand kunnen toevoegen. 

Om een goed onderzoek te kunnen uitvoeren, kan het zijn dat u gevraagd wordt om in uw ondergoed te staan. Wees hierop voorbereid aub. 

Indien er vooraf verdere onderzoeken werden uitgevoerd, mag u steeds deze verslagen meebrengen zodat wij een totaalbeeld krijgen van uw problematiek. 

  1. Nadien

Neveneffecten zijn steeds mogelijk na een sessie manuele therapie. Dit kan bv zeurende pijn zijn na een myofasciale behandeling. Belangrijk hierbij is voldoende te bewegen, stretchen en eventueel warmte te leggen op de behandelde spier. Na bv. een manipulatie thv de nek is het mogelijk dat u hoofdpijn of duizeligheid ondervindt of dat de klachten even toenemen. Dit steeds de volgende behandelsessie melden en zelf genoeg rust nemen. Echter mogen deze klachten niet langer dan 24 à 48u duren.